Proloog

Riel een dorp om nooit te vergeten
Max van Dijk

Drone film

Midden in de Corona periode, voorjaar 2020 werd in samenspraak met Jan Versmissen, beheerder van Facebookpagina’s Buurtpreventie Riel en Rielse Dorpsgenoten en berichten pagina , Erwin Fonken (namens Basisschool de Vonder) en Max van Dijk, fotograaf en filmer in spe, besloten om een drone film van Riel te maken, met een SBS 6 profiel.

Heel Riel werd uitgenodigd om tekeningen in tuin of openbare weg te realiseren. Alle deelnemers konden zich aanmelden. Een schema werd gemaakt met een tijdsplanning die Riel geografisch indeelde. De animo was zo groot, dat volgens de planning niet alle locaties gefilmd konden worden. In tweede aanleg door de flexibiliteit van de heren, kwam alles in orde en ontstond een video waar we heel trots op mogen zijn, toute Riel.

Het nieuwe normaal

Max van Dijk had al eerder een andere drone film van Riel gepresenteerd en was voornemens om nog een tweede film te maken. Op dat moment kwam ikzelf in contact met Max om als in de Corona periode het leven wat richting het “Nieuwe Normaal” zou gaan , de koppen weer bij elkaar te steken. Een eerste actie daartoe ontstond na een verzoek van Max op Rielse Dorpsberichten op Facebook om Rielenaren een bijdrage te laten leveren. De namen van Ton van Gool, Jan Schellekens, Hannie Cleijsen vielen. Zij toonden zich bereid achter de schermen een bijdrage te willen leveren.

Maikel Loots zal met zijn bedrijf PEP technisch ondersteunen bij de realisatie van de documentaire en blogs. Toen Max en schrijver dezes elkaar beloofden , we gaan samen op stap, ontstond het idee namelijk ook om te gaan bloggen, omdat daar ervaring mee is opgebouwd na meerdere reizen.

Op voortschrijdend inzicht is in september 2020 besloten om ook Dennis de Bekker in onze groep op te nemen. De definitieve ambities zijn nu gesteld op het realiseren van de documentaire over Riel, gedichtenblog ‘un Gedicht voor nun Rielse Kaai’ , verhalenblog ‘Kijk naar de Ziel van Riel’ en expositie van foto’s van Riel, welke parallel zou dienen te lopen met de presentatie van de documentaire, op enig moment in gemeenschapshuis de Leybron.

Jong talent en Nestor

 De eerste keer bij elkaar

Verenigd met een fotografen paar

Dat schiet me ineens te binnen

We zijn even aan het bezinnen

Max weet het wel of niet van Nico

Ik wel van dit fotogenieke duo

De gedachte gaat terug naar toen

Want Nico is al lang met pensioen

Nico een begrip met Primeur

Van zwart wit tot full couleur

Dat was nog in die tijd

Max een junior een en al vlijt

Op het terras bij Kerkzicht

Ontstaat weer dit gedicht

We gaan brainstormen over ons Riel

Foto’s, films van toen en nu wordt de deal.